Lakásfelújítás ára

A lakásfelújítás várható költsége döntő erejű a tulajdonosok szemében, melyet számos tényező befolyásol. Ilyen például a lakásfelújítás műszaki változtatásokkal kapcsolatos követelménye, a beépítendő anyagok minősége és ára.

A felújítás összege a tulajdonosok által beszerzett építési anyagok és berendezési tárgyak árából, ezek mellett pedig a kivitelező megbízási díjából, munkadíjból, a kivitelező által vásárolt anyagok árából és esetlegesen a járulékos ügyintézések során fellépő költségekből épül fel. Utóbbiakat a kivitelező által készített árajánlat már tartalmazza.

Az anyagáraknak tartalmaznia kell a beépített és a hulló anyagok árát, a gépek cserélhető, kopó-, véső- és vágószerszámainak árát, a munkadíjnak pedig fedezni kell az igénybe vett humán erőforrások összes költségét.

Nézzük, milyen tételeket tartalmaz egy kivitelezői árajánlat:

Az árajánlatot egy alapos és korrekt kivitelező – előzetes megtekintést követően – helyiségekre lebontva építi fel, felsorolva a főbb munkafolyamatokat, részletezve az anyagköltséget és munkadíjat. Az első tételek a bontási munkálatokat taglalják: a fal, aljzat, és a falburkolatok bontása, nyílászárók bontása négyzetméter- vagy darab-egységárakkal feltüntetve. A második költségtétel az aljzatok javítása, kiegyenlítése, a falak vakolása (ha arra szükség van). Ez után következnek a gépészeti szerelések (víz, fűtés, gáz és a villany) alapszerelési költségei.
Ha elbontottuk, megszereltük, kiegyenlítettük, jöhet a burkolás, az aljzat és a falak „felöltöztetése”, így a soron következő összegben a burkolás, a festés, a nyílászáró beépítésének díját tüntetik fel. Legvégül felszereljük a radiátorokat, csapokat, villanykapcsolókat, lámpákat, stb.

Az árajánlat utolsó, elkülönülő része olyan munkafázisokra vonatkozik, amelyeket nem lehet, vagy nem teljesen logikus a szobáknál feltüntetni, magától értetődően minden helyiségnél egyszerre kell elvégezni. Ilyenek a sitt elszállítása, az elektromos hálózat elosztóinak, és a kazánnak a beüzemelési díjai. Az árajánlat végén a díjtételeket summázva megkapjuk a lakásfelújítás komplett árát.

Kapcsolódó bejegyzések

  • LakásfelújításLakásfelújítás Lakásfelújítás Budapest és Pest megye környékén. Akár teljes lakásfelújításról van szó, akár csak egy szobát kell kifesteni, ránk számíthat. Szakszerű munkavégzés, megbízható […]
  • Felújítás az ingatlan eladása előttFelújítás az ingatlan eladása előtt Ha már korábban terveztük a lakás eladását és e miatt már annyira kitoltuk a felújítást, hogy nem is kerül már rá sor önmagunk érdekében, akkor is érdemes pár dolgot felújítani. A kérdés, […]
  • Lakásfelújítási támogatásLakásfelújítási támogatás A Lakásfelújítási támogatásról.A lakásfelújítási támogatás vagy Otthonfelújítási támogatás egy egyszeri alkalommal igényelhető, vissza nem térítendő támogatás gyermekes szülők, vagy […]