Lakásfestés

festesLakásfestés Budapesten. Festés, szobafestés, lakásfestés. Ingyenes árajánlat készítés, szakszerű festés, mázolás, tapétázás képzett megbízható mesterektől. Kedvező árak. Hívjon vagy kérjen árajánlatot.

Hogyan készüljünk fel a lakásfelújításra úgy, hogy a kivitelezés gördülékenyen mehessen?

A lakásfelújítások elhagyhatatlan és alapvető munkafázisa a festés, legyen a felújítás kicsi vagy nagy, ez a lépés sosem maradhat ki, de a felújítástól függetlenül is nekidurálhatja magát az ember egy kis kuckó-arculatváltoztatásnak. Ha ehhez még társítjuk rejtett kreativitásunkat, meglepően szemet gyönyörködtető alkotásokkal adhatunk teljesen új hangulatot akár egy kisebb helyiségnek is. De ne rohanjunk rögtön a folyamat végére, nézzük, hogyan tehetjük egyszerűvé a festést.

Mennyi a festékanyag szükséglet?

Az szakáruházakban bőséges kínálatból választhatjuk ki a számunkra megfelelő festéket, aminél figyelembe kell venni a lakás és a helyiségek adottságait. Figyelembe kell venni nem utolsó sorban a saját igényünket is, például szeretnénk-e, ha mosható lenne az újrafestett felület. Ez roppant praktikus tud lenni kisgyermekes családban.

A legelső részletkérdés, amire választ kell adni, hogy mennyi festéket kell beszereznünk. A festendő felület kiszámításánál nem célravezető a szoba alapterületével végezni számításainkat. Mérjük le pontosan a falfelületeket. Az összesítésnél pedig vonjuk ki a kieső részeket, mint a nyílászárók vagy azok a falrészek, amik díszburkolattal lesznek ellátva. A jó minőségű festékek átlagos anyagszükséglete nagyjából 30-50 dkg/m².

A következő eldöntendő kérdés, hogy magunk akarjuk elvégezni a festést, vagy inkább szakemberre bíznánk a munkát?

Bár a munkadíjat megspórolhatjuk azzal, ha önmagunk ugrunk fejest a festésbe. Gondoljuk át rendesen, nem vállaljuk-e túl magunkat, a bonyolultabb részeket is meg tudjuk oldani saját kezűleg?

 • A gyenge falfelületeket meg kell erősíteni/ ki kell javítani, majd újra le kell glettelni.
 • Szükséges lehet a fal csiszolása.
 • Repedéseket véglegesen el kell tüntetni.

Ha nem vesszük igénybe egy megbízható mesterember szolgáltatásait, nekünk kell megoldanunk a festés előkészületi részeit. Nem szabad elfeledkezni a munka befejezte utáni takarításról sem. Az előkészületeknél a következőket vegyük figyelembe:

 • Szükséges a szoba kiürítése vagy elég a szoba egyik felébe/ középre húzni a bútorokat és letakarni azokat.
 • Takarjuk le a padlót és maszkoló szalaggal ragasszuk le azokat a felületeket, amiket nem akarunk festeni (villanykapcsoló, ajtókeret, stb….)
 • Minden festés előtt alapozzuk le a falat, így biztosíthatjuk az egyenletes nedvszívást és homogén színeredményt kaphatunk. Ezek mellett pedig a letakarított felületen visszamaradó port is megköti az alapozó. Akkor is javasolt alapozót használni, ha csak újra akarjuk gurítani a falat egy színfrissítés céljával.

Melyik típusú festéket válasszam?

A termékjellemzők olyan széles palettával csábítják a vásárlókat, mint ahány színt lehet kapni. A pasztelltől a vadabb, gazdagon, élénk színekkel pigmentált termékekig bármit fellelhetünk az szakáruházakban. Ha külön igényünk van az újrafestett felülettel szemben, arra is innovatív megoldásokat kínálnak a forgalomban lévő speciális
festékanyagok, pl.: mosható festékek, nagyobb igénybevétel mellett is tartós színű festékek. Érdemes az anyagbeszerzés előtt már tájékozódni a színkínálatról. A festékanyag és egyéb szükséges termékek, eszközök megvételére már célirányosan induljunk el, eldöntve, melyik színt/színeket fogjuk megvenni. Ellenőrizzük, van-e az anyagbeszerzési szándékkal megcélzott üzletben elegendő mennyiségű raktárkészlet a beszerzési listánkon szereplő termékekből.

És ha mégis a szakember mellett döntök?

A fentiekben leírt ismeretek birtokában már magabiztosan tárgyalhatunk a mesteremberekkel, könnyű lesz kiválasztani több szakember árajánlatából a számunkra megfelelőt.

Hogyan választhatom ki a tökéletes színt?

Nem szabad elhamarkodott döntést hozni a színválasztásnál, mert aztán évekig bámulhatjuk azt a hangsebesség gyorsaságával kiválasztott színt, amit egy hét után rég megbántunk. Segítünk néhány ötlettel, amivel elkerülhetjük a szín-bakit:

1. Tartsuk fenn a kompromisszum lehetőségét magunkban.

Ha már jó ideje tervezgetjük a festést és van szín-inspirációnk magazinokból, amikből feljegyeztünk már színkódokat, ne makacsoljuk meg magunkat! Egy magazinban látható kép nem a mi lakásunk, nem megegyező a bútorzat, a fényhatás, a külső környezet és a kilátás az ablakból. Ne ragaszkodjunk mindenáron egy folyóiratból kiragadott kép miatt egy adott színhez. Lehet, hogy csak árnyalatokban kell picivel sötétebb vagy világosabb festéket választanunk. Az sem árt, ha egy pár színtételt felsorakoztató listát csinálunk magunknak, így ha mégsem tetszene a korábban már véglegesen kiválasztott szín, lesz alternatívánk.

2. Minden falnak saját fényhatása van, minden falon teszteljük a választott színt!

A fényhatást számos tényező befolyásolja: szobába érkező fény szöge, színhőmérséklete, intenzitása. Tapasztalt lakberendezők javaslatára támaszkodva érdemes minden falon megfelelő nagyságú tesztcsíkot húzni. Így alapos döntést hozhatunk és nem későn fogunk rájönni, hogy egyik falon még azt látjuk, amit szeretnénk, a másik falon meg illúzióromboló az összkép. A tesztcsíkot a nap folyamán többször is nézzük meg, jelentős különbségeket láthatunk a különböző napszakokban. Semmit sem veszítünk, ha akár több különböző tesztcsíkot megfigyelünk 2-3 napig, hogy festenek reggel, délben, este… Legrosszabb esetben nem kell évekig nézni egy rossz összhatású falszínt.

3. A festék színhatását a felvivő eszköz is befolyásolhatja.

A tesztfestést úgy végezzük el, mintha már konkrétan a teljes festést csinálnánk. Sokszor jelentősen megváltoztatja a festék száradás utáni kinézetét, hogy miként vittük fel azt a falra. Egy olcsó ecset és egy Teddy henger között is könnyen észrevehető a differencia.

4. Ne spóroljunk a festékkel a tesztelés során!

A szín tesztelésének célja, hogy reális képet kapjunk a kiválasztott termékről, de ezt a hatást nem fogjuk elérni egy vékonyka csíkkal, amit csupán egy rétegben kentünk fel a falra. Nyilván gazdaságosan igyekszik mindenki felhasználni a festéket. Ellenben hamar meg lehet bánni a túlzott spórolást és felboríthatja terveinket az elért eredményt. A legjobb minőségű festékek sem fognak valós kész-állapotot tükrözni, ha csak leheletvékonyan visszük fel a falra. Persze nem is azt javasoljuk, hogy folyjon a festék és csörögjön a hengerből, de mindenképp dolgozzunk a kellő mennyiséggel. Így a festék felvitelével még nem kell szenvedni és rövid száradás után ismételjük meg a folyamatot.

5. Alap az alapozás.

Itt visszanyúlunk kicsit az előző tipphez. A felületet elő kell készíteni a festékanyag felvitelére. A színmintákon is elvégzik az alapozást. Így ha a festésnél nem hagyjuk ki ezt a lépést, száradás után ugyanazt látványt kapjuk, ami a mintán is van. A szobafestő szakemberek is egyet értenek az alapozás szükségességében, az alapozás homogenizálja a felületet. Egyenletes lesz a fal nedvszívó képessége és biztosan egységesen fog száradni a felület, így nem lesz csíkos, sem foltos a végeredmény.

6. Ez csupán egy festék, nem folyékony mágia!

Ha minden lépést be is tartottunk, előfordulhat, hogy mégsem leszünk elégedettek a kész összhatással. Ha nem maradéktalan az elégedettségünk, vagy csak meggondoltuk magunkat és van rá mód, keressünk másik színt még a felújítás alatt és végezzük el a módosítást. Egy olyan színt nézni évekig, amivel nem tudunk kompromisszumot kötni, egyre nehezebb lesz az idő múlásával és csak bosszankodunk rajta.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Festés, mázolás, tapétázásFestés, mázolás, tapétázás Festés, mázolás, tapétázás. Felületek finomjavítása, portalanítása, csiszolása, javítása. Felület tisztítás, javítás, alapozás. Épületek, lakóterek, falak, mennyezetek külső és belső felületi, felületképzési munkálatainak elvégzése. Textúrázás, különleges hatású fal kialakítása. Olyan festő mesterekkel dolgozunk, akik nem csak mesterei a szakmájuknak, hanem nagyon szeretik is azt amit csinálnak, ezáltal a munkájuk sokkal tartósabb és precízebben kivitelezett lesz. A festési munkák […]
 • Festéket vagy tapétát válasszunk?Festéket vagy tapétát válasszunk? Lakásfelújítás festés, mázolás, tapétázás. Festhető tapéta szakszerű felragasztása, a festendő felületek megfelelő előkészítése. Vállalunk bármilyen festés mázolás munkát Budapesten és vonzáskörzetében. Dilemma, hogy tapétázzunk vagy fessünk? Mi alapján döntsük egyik vagy másik mellett? Az egyik legfontosabb, döntő tényező, hogy a tapétázott falak melegebbek, sokkal komfortosabbnak érzetet nyújtanak. A mai bő mintakínálattal igen egyedi hangulatot teremthetünk a lakásban. Érdemes […]
 • LakásfelújításLakásfelújítás Lakásfelújítás Budapest és Pest megye környékén. Akár teljes lakásfelújításról van szó, akár csak egy szobát kell kifesteni, ránk számíthat. Szakszerű munkavégzés, megbízható mesteremberek. 100% garancia. Kérjen árajánlatot! Otthonunk karbantartásának egyik legnagyobb eseménye a lakásfelújítás, mely legtöbbször a belső szerkezet átalakítását eredményezi, de magában foglalhatja a külső szerkezeti munkálatokat és akár a kerten végzendő változtatásokat is. A felújítás nem áll meg a […]
 • Lakásfelújítás áraLakásfelújítás ára A lakásfelújítás várható költsége döntő erejű a tulajdonosok szemében, melyet számos tényező befolyásol. Ilyen például a lakásfelújítás műszaki változtatásokkal kapcsolatos követelménye, a beépítendő anyagok minősége és ára. A felújítás összege a tulajdonosok által beszerzett építési anyagok és berendezési tárgyak árából, ezek mellett pedig a kivitelező megbízási díjából, munkadíjból, a kivitelező által vásárolt anyagok árából és esetlegesen a járulékos ügyintézések során fellépő […]
 • Felújítás közben vigyázzunk családunk és magunk egészségére!Felújítás közben vigyázzunk családunk és magunk egészségére! A lakásfelújításnál nem szabad megfeledkezni a munkálatokat követő élhetőségéről is az egészségügyi szempontok tekintetében. Ez akkor igazán fontos, ha alakulóban van a család, vagy már gyerek is van a családban. Informálódjunk a felhasznált alapanyagok minőségéről és esetleges káros hatásairól. Ha újszülött várható a családban, időben végezzük el a szobafestést, számoljunk a festék kipárolgási idejével, lehetőleg VOC-mentes festéket alkalmazzunk. A statisztikák szerint minden […]
 • Néhány fénykép lakásfelújítás, épületfelújítás munkáinkbólNéhány fénykép lakásfelújítás, épületfelújítás munkáinkból Néhány fénykép lakásfelújítás, épületfelújítás munkáinkból. Várjuk az Ön megkeresését is, ha lakását szeretné felújíttatni, ha kőműves, szobafestő mázolót keres, ha rábízná a felújítások kivitelezését egy gyakorlott generálkivitelezőre. Képek munkáinkból: lakásfelújítás, rendelőfelújítás