Tetőfedő, ács

Tetőfedés, tetőszigetelés, tetőszerkezet építés. Vállaljuk komplett tetők felépítését, tetők felújítását. Vízzárás, tetőszigetelés építése amely ellenáll a hónak, szélnek, hidegnek. A tetőfedő, ács munkája nagyon fontos, az általa létrehozott szerkezet védi az egész ház épségét. A megfelelően kiválasztott tetőszerkezet nem csak az időjárás viszontagságaitól véd, hanem új szintet is adhat a házhoz, hiszen a tetőtér beépítésével az lakhatóvá is válik. Az ács által jól kialakított tetőtér és szigetelés gondoskodik arról is hogy a felfelé áramló meleg levegő ne szökhessen ki a házból, valamint nyáron a perzselő hőség ne hatolhasson be a házba. A párazárás, szigetelőanyagok elhelyezése, a tető kialakítása nagy szakértelmet és gyakorlatot kíván, egy tető létrehozása, felújítása csak tapasztalt tetőfedő mester keze munkája után lesz megfelelő. Ha tetőfedő, ácsot keres, akkor jó helyen jár, gyakorlattal, referenciákkal vállaljuk az alábbi munkákat:

  • Tetőfedés bádogozás Ácsmunka
  • Tető átépítés, átrakás, tetőfelújítás
  • Cserepes lemezfedés, amerikai zsindely
  • Előtetők, könnyűszerkezetes épületek készítése
  • Garázsok építése, tetőfedése
  • Lapostető szigetelés

A tető

A szóba vehető épületeknél a legelterjedtebb az úgynevezett kötőgerendás, függesztőműves, bakdúcos fa fedélszék. Ez a tetőszerkezet a tető súlyából, illetve a meteorológiai terhekből (hó, szél) keletkező erőket nem közvetlenül a födémre vagy a falakra terheli rá, hanem egy teherelosztó és a terheket a főfalra átvivő kötőgerendasort iktat közre mely a főállásokban lévő (kb: 4-5 méterenként), 50-6 cm magasságban fut végig. Ezek nem csak a függőleges terheket viszik át a főfalra, hanem még a tető szétcsúszását is megakadályozzák, tehát húzásra is igénybe vannak véve. Ezek jelenléte a beépítést megnehezítik, így ezek szakszerű kiváltásáról acéltartókkal illetve csomólemezekkel, szintén a statikai tervek alapján gondoskodni kell, ami sajnos nem kis munka és nem is egyszerű feladat. Előfordul, hogy a faoszlopokat (állószékeket) közvetlenül a szilárd födémre támasztják, vagy a kötőgerendákat besüllyesztik a födémbe. Ezek a megoldások a beépíthetőséget nagyban olcsóbbá teszik és megkönnyítik. Többször előfordul, hogy a padlástér eleve úgynevezett parapet falmagasítással épült, ami jobb belső térkihasználást eredményezhet, de ezekben az esetekben szinte mindig magasan futó kötőgerendákkal találkozhatunk. A kötőgerendák felső síkjának esetleges lefedését, vagyis új fafödém beépítését és a padlósík ezen formában való megemelését nem javasoljuk, mert igen költséges és jelentős belmagasság csökkenést eredményez. A tetőszerkezet megítélésénél még nagyon fontos szempont a tető hajlásszöge. Gyakori a kb. 45-fokos tető ami optimálisnak ítélhető meg. A 30 fokos, vagy ez alatti dőlésszögű tetőknél ez drasztikusan csökken a hasznos alapterület. Gyakran előfordul, főleg a nagyobb „bérházaknál”, hogy a födémsíktól a gerincmagasság eléri a 6-7 métert is. Ez esetben megfontolandó a közbeiktatott fafödém kialakítása is. Ezáltal nyerhetünk egy második galéria szintet is, természetesen szűkebb alapterülettel, de jól használhatót. Az esetleg közbeiktatott födém kialakításánál figyelni kell a tetőszerkezet fa elemeinek kiváltására és a födém szakszerű elkészítésére.

Az elvégzendő tetőfedő és ács munkával kapcsolatban keresse munkatársunkat a Kapcsolat menüpontban megtalálható elérhetőségeink valamelyikén.