Megéri Felújítandó Lakást Vásárolni? Előnyök és Hátrányok

Az ingatlanpiac mindig is sokféle lehetőséget kínált azoknak, akik befektetni szeretnének a lakáspiacra. Egyre többen fordulnak felújítandó lakások felé, mivel ezek általában kedvezőbb áron érhetők el, és lehetőséget kínálnak az egyéni ízlés szerinti átalakításra. Azonban, mielőtt döntést hoznánk egy ilyen ingatlan megvásárlásáról, fontos mérlegelni az előnyöket és hátrányokat.

Megéri Felújítandó Lakást Vásárolni

Előnyök:

 1. Alacsonyabb vételár:

Felújítandó lakások általában olcsóbbak, mint az új vagy már felújított ingatlanok. Ez lehetőséget nyújt azoknak, akik kevésbé gazdagok, hogy bekerüljenek az ingatlanpiacra, vagy nagyobb ingatlant vásároljanak azonos összegből.

 1. Személyre szabhatóság:

A felújítandó lakások megvásárlása lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy saját ízlésük szerint alakítsák át az ingatlant. Ez magában foglalhatja a tér újrafelosztását, modernizálást vagy akár teljes átépítést is.

 1. Befektetési lehetőség:

Ha valaki ügyesen választ felújítandó ingatlant és megfelelően felújítja azt, jelentős értéknövekedést érhet el az ingatlanon. Ezáltal a felújítandó lakások egyfajta befektetési lehetőséget is jelenthetnek.

Hátrányok:

 1. Költségek:

Bár a felújítandó lakások alacsonyabb vételárral rendelkezhetnek, a felújítási költségek jelentősek lehetnek. Ezek magukban foglalják az anyagokat, a munkaerőt és az esetleges váratlan problémák kezelését, mint például a rejtett hibák felbukkanása.

 1. Időigény:

A felújítás időigényes folyamat lehet különösen, ha a lakás állapota súlyosabb vagy komplexebb problémákat rejt. Ez idő alatt a tulajdonosoknak alternatív lakhatási megoldásokat kell találniuk, ami további költségeket jelenthet.

 1. Bizonytalanság:

A felújítás során felmerülhetnek váratlan problémák és költségek, amelyeket előre nem lehet megjósolni. Ez bizonytalanságot és stresszt okozhat a tulajdonosoknak.

A felújítandó lakások megvásárlása számos előnnyel járhat, mint például az alacsonyabb vételár és a személyre szabhatóság lehetősége. Azonban fontos figyelembe venni a felújítási költségeket, az időigényt és a bizonytalanságot is. Azoknak, akik hajlandóak befektetni az időbe és a pénzbe, és akik megfelelően tervezik és kezelik a felújítási folyamatot, a felújítandó lakások nagyszerű lehetőséget kínálhatnak az ingatlanpiacra való belépésre vagy befektetésre. Azonban érdemes alaposan átgondolni és mérlegelni az összes tényezőt, mielőtt döntést hoznánk.

Hogy lehet hatékonyan felújítani egy lakást?

A lakásfelújítás hatékony és zökkenőmentes lebonyolításához számos lépés és fontos szempont szükséges. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány tippet és lépést a hatékony lakásfelújítás érdekében:

 1. Alapos tervezés:
 • Határozza meg a célokat és az elvárásokat a felújítással kapcsolatban.
 • Készítsen alapos terveket és tervrajzokat az átalakításról.
 • Ne felejtse el figyelembe venni a költségvetést és az időkeretet.
 1. Költségvetés kidolgozása:
 • Határozza meg a rendelkezésre álló pénzügyi keretet.
 • Számolja ki a várható költségeket, beleértve a munkaerőt, anyagokat, engedélyeket stb.
 • Keressen árajánlatokat és tájékozódjon a legjobb ár-érték arányú lehetőségekről.
 1. Engedélyek és engedélyeztetés:
 • Győződjön meg róla, hogy minden szükséges engedélyt megszerezett a felújításhoz.
 • Tartsa be az összes helyi építési és biztonsági előírást.
 1. Profi szakemberek alkalmazása:
 • Ha szükséges, béreljen fel szakembereket (pl. építész, kivitelező, villanyszerelő stb.).
 • Győződjön meg róla, hogy megbízható és tapasztalt szakembereket választ.
 1. Minőségi anyagok kiválasztása:
 • Ne takarékoskodjon a minőségi anyagokkal.
 • Válasszon olyan anyagokat, amelyek tartósak és esztétikailag is megfelelnek az elvárásainak.
 1. Rugalmasság és türelem:
 • Legyen rugalmas és alkalmazkodjon a változó körülményekhez és váratlan problémákhoz.
 • Legyen türelmes, mivel a felújítás időigényes folyamat lehet.
 1. Rendszeres kommunikáció és felügyelet:
 • Tartson rendszeres kommunikációt a szakemberekkel és a kivitelezőkkel.
 • Látogasson el rendszeresen az építkezés helyszínére, hogy felügyelje a munkálatokat és biztosítsa, hogy minden az elvárásainak megfelelően halad.
 1. Környezetvédelem:
 • Fontolja meg a környezetbarát megoldásokat, például energiahatékony berendezéseket, újrahasznosított anyagokat stb.
 1. Befejezés és utolsó simítások:
 • Ügyeljen a részletekre és fejezze be a felújítást az elvárásainak megfelelően.
 • Végül, végezzen el minden utolsó simítást és tisztítást, hogy a lakás készen álljon a használatra.

A lakásfelújítás összetett folyamat lehet, de ha alaposan tervez, profi segítséget vesz igénybe, és figyel a részletekre, akkor hatékonyan és sikeresen elvégezheti a felújítási projektet.

Megéri Felújítandó Lakást Vásárolni

Milyen engedélyekre lehet szükség a lakás felújításhoz?

A lakás felújításához szükséges engedélyek és engedélyköteles tevékenységek jogilag és helyileg változhatnak a különböző megyékben, de akár régiókban belül is. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb méretű vagy jelentősebb változtatásokhoz gyakran szükség van építési engedélyre vagy építési bejelentésre. Ezek a változtatások lehetnek például:

Falak elbontása vagy építése: Ha új falakat szeretne húzni vagy meglévőket elbontani, akkor ez jellemzően engedélyköteles tevékenység.

Vízvezeték és villanyszerelési munkák: A lakásban végzett vízvezeték és villanyszerelési munkák gyakran engedélykötelesek lehetnek.

Állványozás: Ha a munka állványzatot igényel, az is engedélyköteles lehet.

Épület szerkezetét érintő munkák: Például tetőszerkezet módosítása, alapozás változtatása stb.

Homlokzat változtatások: Ha homlokzatot szeretne módosítani, ez is engedélyköteles lehet.

Lakókörnyezetet érintő változások: Például terasz, erkély, lépcsőház, lift, stb.

Fontos megjegyezni, hogy a pontos szabályozás megyénként, sőt akár városonként is eltérhet. Általában a helyi önkormányzatok vagy építésügyi hatóságok adnak ki ilyen típusú engedélyeket, és előfordulhat, hogy szakhatóságok (pl. tűzvédelmi, környezetvédelmi) véleményét is kikéri az illetékes hatóság.

A legjobb, ha a tervezett munkákról előzetesen érdeklődik a helyi építési hatóságnál vagy építési irodánál, hogy megtudja, milyen engedélyekre lehet szükség, és milyen előírásoknak kell megfelelni a lakás felújításához. Emellett érdemes lehet szakemberekkel (pl. építészekkel, építési vállalkozókkal) konzultálni a tervezett munkákhoz szükséges engedélyekről és a helyi előírásokról.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Lakásfelújítás Budapest belvárosábanLakásfelújítás Budapest belvárosában Lakásfelújítást végeztünk Budapest belvárosában. Lakásfelújítás fűtéskorszerűsítés, kazán, církó csere, beépítés, padlófűtés kiépítése régi típusú házakban, lakásokban is.  Fűtéskorszerűsítés és burkolatcsere voltak a főbb munkák.   Lakás átépítést a xii.-kerületben. A Hegyvidéken teljes átépítést végeztünk a régi válaszfalak elbontásával, szigeteléssel, és gipszkartonozás. Kerítés építés.
 • A lakásfelújítás buktatóiA lakásfelújítás buktatói A lakásfelújítás izgalmas lehet, de számos buktatóval is járhat. Ahhoz, hogy sikeresen felújítsuk otthonunkat, fontos tisztában lenni ezekkel a potenciális problémákkal, és megfelelően felkészülni rájuk. Ebben a cikkben áttekintjük a lakásfelújítás leggyakoribb buktatóit, és megosztunk néhány tippet a problémák elkerülésére.   Szakember hiánya: Az egyik legnagyobb hiba, amit sok lakásfelújító elkövet, az az, hogy nem vesz igénybe szakembereket. Bár az otthoni DIY […]
 • Lakásfelújítás BudapestenLakásfelújítás Budapesten Lakásfelújítás Budapesten és vonzáskörzetében kiváló szakemberekkel, rövid vállalási határidővel. Budapest, Magyarország fővárosa, nemcsak gazdag történelemmel és kulturális örökséggel rendelkezik, hanem gyönyörű épületekkel is. Sok lakás a város központjában vagy a történelmi kerületekben található, és sokan választják a lakásfelújítást annak érdekében, hogy modern és kényelmes otthont hozzanak létre ezen belül. Azonban a lakásfelújítás komplex és időigényes folyamat, amely számos […]
 • Melegburkolat a konyhában, fürdőbenMelegburkolat a konyhában, fürdőben Melegburkolatra szeretne váltani a konyhában és/vagy a fürdőben? Nem lehetetlen, de tartsuk be az előírásokat! Ami ebben az esetben a kritikus tényező, az természetesen a víz és a pára jelenléte. Magától értetődő, hogy a fürdő és a konyha padlója ki van téve a víz hatásának, melegburolásuk vízhatlan anyagokkal lehetséges. Minden más anyag hamar megcsúnyul és tönkre is megy. Padlószőnyegben és hagyományos laminált padlóban lehetőleg egyáltalán ne gondolkozzunk! Amire szükségünk van a […]
 • Felújítás közben vigyázzunk családunk és magunk egészségére!Felújítás közben vigyázzunk családunk és magunk egészségére! A lakásfelújításnál nem szabad megfeledkezni a munkálatokat követő élhetőségéről is az egészségügyi szempontok tekintetében. Ez akkor igazán fontos, ha alakulóban van a család, vagy már gyerek is van a családban. Informálódjunk a felhasznált alapanyagok minőségéről és esetleges káros hatásairól. Ha újszülött várható a családban, időben végezzük el a szobafestést, számoljunk a festék kipárolgási idejével, lehetőleg VOC-mentes festéket alkalmazzunk. A statisztikák szerint minden […]
 • Penész a lakásbanPenész a lakásban Nem csak ronda, de egészségtelen is! A penész a lakás falain nem elég, hogy csúnya, de komoly betegségeknek is lehet az okozója a penészes levegő ingatlanjában! Ha megtelepszik, elég nehézkesen tüntethető el, mert ott jelenik, ahol adottak az életkörülményeik. Ilyenkor nem csak a penésszel kell küzdeni, hanem meg kell változtatnunk a helyiség mikroklímáját is. Két javaslat, hogyan előzzük meg ezt a küzdelmet: Figyeljünk a megfelelő szellőztetésre! Nem csak a nyári időszakban […]