A magastetős házakban gyakran egy jó ideig kihasználatlanul maradt a tetőtér, legfeljebb tárolóként funkcionált. Az utólagos beépítés akkor válik időszerűvé, ha lakásfelújítás vagy családi ház felújítás van, bővül a család létszáma, dolgozó vagy vendégszoba kialakítására, építésére van szükség.

A gyerekek felnőtté válásával a több generáció zavartalan együttélésének feltételeit szintén ilyen módon lehet kialakítani.

A lakásfelújítás vagy éppen családi ház felújítás felfelé terjeszkedésével olyan kellemes légkörű terek alakíthatók ki, amelyekbe a minőségi tetőtéri ablakokon át egész évben sok természetes fény jut be, így spórolhatunk az áramköltségen. A kiegészítőkkel pedig szabályozhatóak a fény és hőviszonyok is.

Néhány dologgal viszont tisztába kell lennünk, mielőtt belekezdenénk a lakásfelújítás és a tetőtőtér hasznosításába. Természetesen nagyon eltérőek a kiinduló építészeti adottságok és azokhoz mérten kell szakmailag belekezdeni az átalakításhoz, felújításhoz, építéshez. Engedélyezési szempontból például minden esetben érdemes a szakhatóságoknál tájékozódni, de laikusként ezt már érdemesebb tervezőre-építészmérnökre bízni.

A tetőtér beépítés amúgy is értékteremtő beruházásnak minősül, főként akkor, ha megfelelő szakértelemmel és költséghatékonyan sikerül megvalósítani. A bonyolultságtól függő kivitelezési időigény figyelembe vétele mellett előfordulhat, hogy egyes munkafázisok alatt biztonsági okból nem tartózkodhatunk a lakásban. A tervezés megkezdését egy alapos felmérés előzi meg. Először is szükséges a tetőszerkezet faanyagvédelmi és statikai vizsgálata, de a funkcionális igényekből adódó esetleges többletterhelés miatt a meglévő alapok és tartószerkezetek állapota sem elhanyagolható.

Az illetékes építési hatóságnál szintén ajánlott érdeklődni, mert valószínűleg szükség lesz az engedélyek beszerzésére a homlokzat vagy a tartószerkezetet érintő átalakítások esetében.A kivitelezés befejezésekor a korrekt elszámolás alapja az alaposan átgondolt és szakemberekkel előzetesen leegyeztetett költségek megbecslése.

Csak első osztályú anyagokat szabad beépíteni, mert a fő elemeket később nehéz és igen költséges cserélni. A külső és belső fólia és a hőszigetelés létfontosságú, de a tetőtéri ablakokon és kiegészítőkön sem érdemes spórolni, mert ezáltal kiküszöbölhetjük a párásodást és a penész kialakulását, illetve a helyiség levegőtlenségét. Mindezen elemek bármely évszakban az egészséges klímájú lakás elengedhetetlen hozzávalói. A komfortérzet növelésére szolgálnak nyáron az árnyékolók, mert a kialakításuk hatására akár öt fokkal hűvösebb lehet a tetőtér, télen pedig a redőnyök javíthatják akár tizennégy százalékkal is a hőszigetelő képességet. A kevésbé elérhető magasságú helyekre előre programozható, esőérzékelővel ellátott tetőtéri ablakok is választhatóak.

Ha Ön lakásfelújítás, családi ház felújítás vagy építkezés, tetőtér beépítés előtt áll keressen minket, hogy a lehető legjobb árajánlatot és munkát tudjuk biztosítani.

Kapcsolódó bejegyzések

  • ÉpületfelújításÉpületfelújítás Épületfelújítás, ingatlanfelújítás, épület tatarozás Budapest és Magyarország területén. Épület szigetelés, vakolás, korszerűsítés. Vállaljuk épületek teljes felújítását, korszerűsítését, […]
  • Fürdőszoba felújításFürdőszoba felújítás Fürdőszoba felújítás (csaptelepek, mosdók). Amikor 10-15 év használat után fürdőszobánk felújítására szánjuk el magunkat, az első, amit megállapíthatunk, hogy a fürdőszoba-berendezések […]
  • Nyílászáró tervezése, kiválasztása.Nyílászáró tervezése, kiválasztása. Nyílászárók tervezésénél két alapvető szempontot kell figyelembe venni. Nagyon széles a választék  a profilok alapanyagából, de talán fontosabb a legmegfelelőbb üvegezésre fektetni  a […]